Mobiililaajakaista vs Kiinteä laajakaista

Laajakaistayhteyksiä löytyy tänä päivänä langattomana mobiililaajakaistana sekä kiinteänä, kaapelin kautta tulevana yhteytenä. Mikä on näiden ero ja mikä sopisi sinun käyttöösi parhaiten?

Mobiililaajakaistan toiminta perustuu sim-korttiin, joka on yhteydessä matkapuhelinverkkoon. Internet tuodaan matkapuhelimeesi, tablettiin tai reitittimeen esimerkiksi 3G tai 4G verkon yli.

Toisaalta kiinteänverkon laajakaista on se, jota yleisimmin laajakaistastaksi kutsutaan. Yhteys toimitetaan kotiin, mökille tai toimistoihin käyttäen lankapuhelinverkko tai kaapeliverkkoa. Uusimpiin rakennuksiin tuodaan kiinteät yhteydet jo valokaapelin kautta. Yhteyttä vastaanottamassa on modeemi tai reititin, josta sen voi jakaa talouden laitteisiin joko ethernet johdolla tai langattoman verkon kautta (wifi, wlan)

Mobiililaajakaistan hyödyt

  • Se on langaton! Voit ottaa mokkula, mobiilireitittimen tai puhelimen mukaan melkein minne vain. Saat laajakaistan mökille tai vaikka kuunnella haluamaasi musiikkia autossa. Kiinteälaajakaista on ja pysyy kotonasi.
  • Helppo tapa saada nopea laajakaista alueille, missä ei ole tai on huono kiinteäverkko.
  • Halvempi hinta. Mobiililaajakaistat on tyypillisesti edullisempia kuukausimaksultansa, kuin kiinteän verkon. Mahdollisuus myös niin kutsuittuihin prepaid -yhteyksiin, jolloin voit ladata liittymälle käyttöaikaa eikä sinun tarvi sitoutua pitkiin sopimuskausiin.
  • Toisilla alueilla 4G-nopeudet ovat paljon suuremmat kuin kiinteän verkon kautta.

Mobiililaajakaista on todennäköisesti paras vaihtoehto sinulle, mikäli käytät nettiä silloin tällöin tai tarvitset liikkuvuutesi takia nettiä missä sitten oletkin.

Kiinteän verkon laajakaistan hyödyt

  • Luotettavampi. Kiinteällä laajakaistalla viive (ping, latency) on yleensä paljon matalampi. Tietokonepelaajilla viive on tärkeä olla matala.  Myös videopuheluilla, kuten Skype, luotettava ja tasainen yhteys on oleellista.
  • Kaupunkialueilla kiinteän verkon nopeudet peittoavat mobiiliverkon. Valokuitukaapelien ja kaapeli-tv verkon laajentumisen myötä, supernopeita yhteyksiä pystytään tarjoamaan yhä useampaan asuntoon.

Yleisesti, kiinteä laajakaista on parempi vaihtoehto, mikäli yhteyden pääsääntöinen käyttö on kotona tai toimistolla. Käytettävyydeltään yhteys on vakaampi kaikin puolin: latausnopeus, lähetysnopeus sekä viive pysyvät useimmiten tiettyjen rajojen sisällä. Kiinteällä laajakaistalla myös pystyy hieman rajumpaankin käyttöön kuten HD-videoiden toistoon sekä videopelaamiseen.

Ominaisuus Mobiililaajakaista Kiinteä laajakaista
Liikkuvuus Täysin Osittain
Joustavuus Korkea Keskiverto
Turvallisuus Matala Korkea
Hinta Matala Korkea
Nopeus Keskiverto Korkea
Verkkopelaaminen Korkea viive Matala viive
Yhteyden luotettavuus Epävakaa Vakaa