Mikä on Laajakaista

Laajakaista on termi, jota käytetään kuvaamaan erilaisia, nopeita internet-yhteyksiä. Laajakaista televiestinnässä tarkoittaa useita taajuuksia, jotka ovat käytettävissä tiedon välittämiseksi. Tämä tarkoittaa, että mitä enemmän taajuksia, sitä nopeammin tietoa voidaan siirtää. Helppo tapa saada yleiskuva laajakaistasta on jos vertaa monikaistaista moottoritietä ja yksikaistaista katua. Yksikaistaisessa voi kulkea vain yksi auto rinnan kun taas monikaistaisessa useampi. Tällaisia yksikaistaisia olivat vanhanajan puhelinverkkoyhteydet.


Puhelinverkkoyhteys vs ISDN vs Laajakaista


Puhelinverkkoyhteydellä yleensä tarkoitetaan 56 kbps nopeudella toimivaa yhteyttä. ISDN yhteyksien nopeudet osuvat 64 kbps ja 128 kbps väliin. Laajakaista yhteydellä eli ADSL-yhteydellä tarkoitetaan vähintään 256 kbps nopeudella toimivaa yhteyttä.

ADSL tai DSL (Asymmetric Digital Subscriber Line)

ADSL on suosittu laajakaista sekä yrityksille että yksityisille Internetin käyttäjille. Suomessa ADSL-yhteys on mahdollista saada lähes jokaiseen kotiin. ADSL-yhteys kulkee lankapuhelin linjaa pitkin. Yhteys ei kuitenkaan mene ristiin lankapuhelimen käytön kanssa, koska ADSL-yhteys kytketään linjan nk. yläkaistalle.

Suomessa ADSL-yhteyksien nopeudet vaihtelevat 256kbps – 24 Mbps välillä. Hinnat pyörivät kaapelimodeemi-yhteyksien kanssa samalla tasolla.

Kaapelimodeemi

Jos sinulla on kaapeli-TV, tiedät jo, että tv-signaalit ovat lähtöisin kaapeli-tv palveluntarjoajaltasi. Kaapelimodeemi-yhteys käyttää näitä samoja kaapeleita tiedon siirtämiseen. Kaapelimodeemi on todella suosittu, alueilla missä se on yleensä mahdollista. Kaapelimodeemien nopeudet vaihtelevat 600 kbps – 30Mbps välillä. Hinnat pyörivät ADSL yhteyksien kanssa samalla tasolla.

 

Easy Adsense