Mikä on IP-osoite

IP-osoite on numeerinen tunniste (looginen osoite), joka on liitetty laitteisiin, jotka osallistuvat keskusteluun ja datan vaihtoon verkossa. IP-osoite on siis vähä niinkuin oma kotiosoitteesi talolle tai asunnolle. Vaikka IP-osoitteet tallennetaan binääri numeroina, ovat ne yleensä näkyvillä ihmisen luettavassa muodossa, kuten 192.168.100.1 (Ipv4), ja 2001: db8: 0:1234:0:567:1:1 (IPv6).

Alkuperäiset suunnittelijat määrittelivät IP-osoitteen 32-bittiseksi numeroksi ja tämä järjestelmä, joka tunnetaan nimellä Internet-protokolla versio 4 (IPv4) on edelleen käytössä. Kuitenkin Internetin valtava kasvu on johtanut siihen että osoitteet ovat loppumassa kesken. Niimpä kehitettiin uusi standardi (IPv6), joka käyttää 128 bittiä osoitteeseen.

Internet-protokollan tehtävä on myös reitittää datapaketteja verkon välillä, ja IP-osoitteet täsmentävät lähteen ja määränpään.

DNS (Domain Name System) on tietokanta järjestelmä, joka muuntaa tietokoneella kirjoitetun verkkotunnuksen IP-osoitteeksi.


Verkossa olevat tietokoneet käyttävät IP-osoitteita paikallistamaan ja yhdistämään toisiinsa, mutta IP-osoitteet voivat olla ihmisille vaikea muistaa. Esimerkiksi, internetissä on paljon helpompi muistaa verkkotunnus esimerkiksi www.google.fi kuin muistaa IP-osoite Googlen sivuille (72.14.221.104). DNS avulla voit yhdistää toiseen verkon tietokoneeseen tai etähallintaan käyttäen käyttäjäystävällistä verkkotunnusta kuin sen numeerista IP-osoitetta. Toisaalta, Reverse DNS (rDNS) muuntaa IP-osoitteen verkkotunnukseksi

 

Easy Adsense