Kuinka parannan netin nopeutta

1. Tarkista modeemisi tai reitittimesi johdotukset – Lyhyempi on parempi

Likaiset ja pölyiset kaapelit modeemista pistorasioille tai tietokoneille voivat aiheuttaa huomattavaa haittaa netin nopeudelle tai pahimmassa tapauksessa lopputuloksena voi olla ärsyttävä yhteyden katkeilu. Puhdista johtojen liittimet säännöllisesti ja varmista, että sähkölaitteilla on hyvä ilmankierto ympärillänsä ylikuumenemisen välttämiseksi. Ethernet- ja puhelinjohto laadulla on pieni merkitys saavuttamassasi netin nopeudessa. Tästä syystä johtoihin kannattaa satsata hivenen enemmän kuin ehkä ensin ajattelit ja uudet kannattaa hankkia mikäli kaapeleissa ilmenee kulumaa tai ne ovat todella vanhoja. Johtojen pitudeella on myös merkitystä. Pitkät johdot ovat herkempiä vikaantumaan, kun ne kulkevat ympäri asuntoasi. Sijoita laitteesi nii, että voit käyttää mahdollisimman lyhyitä johtoja.

2. Suorita ilmainen netin nopeustesti osoitteessa Nopeusmittari.net ja tarkista tämän hetkinen yhteytesi nopeus

Yhteyden mittaaminen kestää vain hetken ja se antaa sinulle arvokasta tietoa yhteytesi tämän hetkisestä tilasta. Testaa yhteyden nopeus aina ennen kuin olet tekemässä muutoksia laitteestoosi tai yhteyteesi. Muutosten jälkeen suorita testi uudelleen ja tarkista kuinka tekemäsi muutokset vaikuttivat yhteyden nopeuteesi

3. Poista kaikki tarpeettomat ohjelmat laitteeltasi, sillä ne voivat käyttää laajakaista yhteyttäsi taustalla

Windows käyttöjärjestelmässä käytä ohjauspaneelista löytyvää ”Lisää tai Poista” -sovellusta poistaaksesi tarpeettomia ohjelmia tietokoneeltasi. Älypuhelimille saa ladattua sovelluskaupasta ilmaisia sovelluksia, joilla pääset eroon turhista sovelluksista sekä muusta ”roinasta”.

4. Langaton netti ja sen turvallisuus (wifi, wlan)

Käytä aina suojattua langatonta yhteyttä surffatessasi internetissä. Jos langaton verkkosi on avoin, eli sitä ei ole salasanalla suojattu, suosittelemme asettamaan langattomalle verkollesi salasanan modeemisi tai reitittimen hallinnan kautta. Suojaamatonta verkkoa voi käyttää kuka tahansa ja pahimmassa tapauksessa ei-halutut käyttäjät voivat varastaa sinun yksityisyystietojasi tietokoneeltasi.

5. Langattoman verkon kanavalla on merkitystä

Kanava, jolla langaton verkkosi toimii näyttelee suurta roolia langattoman verkkosi laadun ja nopeuden kannalta. Langattoman verkon kanavavaihtoehdot ovat tyypillisesti välillä 1-13 ja modeemeissa se on yleensä oletuksena asetettu kanavalle 6. Mikäli kanavia ei ole vaihdettu kaikkien naapureidesi verkot ovat myös kanavalla 6, jolloin verkot alkavat häiritä toisiaan. Kanavan vaihto onnistuu näppärästi modeemisi / reitittimesi hallinan kautta WLAN -asetusvalikon alta. Tarkistaaksesi mikä kanava sinulle olisi sopivin, voi tarkistaa sen lataamalla puhelimeesi Wifi Analyzer (Android) nimisen sovelluksen. Sovellus skannaa alueen verkot ja näyttää sinulle millä kanavalla verkot sijaitsevat. Valitse itsellesi jokin tyhjä kanava, tai sellainen missä on vähemmän käyttöä. Tämän jälkeen voit huomata suurenkin parannuksen yhteysi laadussa ja nopeudessa.

6. Modeemin tai reitittimen paremmalla sijoittamisella on merkitystä

Langattoman verkon laatuun ja nopeuteen vaikuttaa modeemin ja tietokoneen välisen signaalin voimakkuus. Mikäli laitteiden välissä on seiniä ovia jne. vaikuttavat ne signaaliin heikentävästi. Voit saada paremman signaalin laitteillesi liikuttamalla modeemiasi parempaan paikkaan. Ideaali paikka on esimerkiksi kirjahyllyn päällä, mistä signaali pääsee vapaasti kulkemaan asunnossa. Älä laita modeemia mihinkään kaappiin taikka komeroon, tämä on todella yleinen virhe.

7. Sammuta laitteet, mikäli niitä ei käytetä

Tänä päivänä keskiverto kotitaloudella 5 laitetta, joilla on valmius olla yhteydessä internettiin. Tämä sisältää älypuhelimet wlan-yhteyden kautta. Mikäli laitteita on verkossa useampia päällä yhtäaikaa, vaikka niitä ei käytetä, saattavat laitteiden taustasovellukset käyttää nettiyhteyttä ja täten hidastaa saamaasi nopeutta. Mikäli laitetta ei käytetä, kannattaa niiden wlan-yhteydet katkaista ja täten vapauttaa verkon kapasiteettia muille laitteille